Showing posts with label cats. Show all posts
Showing posts with label cats. Show all posts

Tuesday, 7 October 2014

SMALL WILD CATS OF AMERICA

Most of the small cat species live in North and South America. There are 11 different species in all.


LYNX
The lynx is found over southern Canada and reaching into the USA. Its coat is buff-coloured and mixed with blackish hairs. The difference to other species it has long, black ear tuffs which serve as antennae to increase its hearing extremely precise. It lives deep in forests and has unusually large paws with fur between the pads.




BOBCAT
The bobcat is the most widespread wild cat in the USA. Its appearance is similar to the lynx.  The bobcat spread across the country from southern Canada to Mexico but not so much in central and southern mid-west.  The colour of its coat differs very much but still has the spotted black hairs. It s territory also varies from scrubby areas to forests to dry areas with rocks or some growths.


PUMA
Although the puma acclimatised from the original areas it is the most prevalent cat in the Americas.  As a matter of fact the most widely spread species of any native mammal in the New World.  It spread from north Canada to Argentina but lives mainly in mountains which are covered with forests.  Its fur’s colours are tawny or grey or black. When they are young their coat is spotted but as they mature the spots disappear



.
JAGUARUNDI
This species is not very often seen in the USA. Their territories are fond in Mexico south down to most of South America. It lives in bushy thickets and scrubby areas preferable near water.  It is also a uniformly coloured cat with a black, grey, or reddish-brown coat. It differs to other species that it eats fruit.




OCELOT
The ocelot lives in areas from Arizona to Northern Argentina. It is one of the most well know species. It has a beautiful patterned fur of black stripes and spots on a yellowish background. Their habitations are forests and thick brush and it is not unusual to be seen in pairs. They are good swimmers and climbers and sleep many times in trees.




MARGAY CAT
The margay cat has a coat of brown spots on a greyish-yellow background. It territory reaches from Mexico to northern Argentina and lives only in forests. It is a remarkable climber and is the only known cat which climb down a tree with the head first. In the wild it is very rare and almost extinct.



MOUNTAIN CAT
The mountain cat lives in the area from southern Peru to northern Chile and mostly in dry mountain steppes up to 500m. Its coat varies but mostly it is a silvery grey spotted and stripped wit brown.




TIGER CAT
The tiger cat is also known as the little spotted cat. Its habitat reaches from Costa Rica to Argentina. It is very much looks like the Margay cat and also loves to live in the forests. For unknown reason it had been misnamed because it has not got stripes but a spotted coat.






GEOFFROY’S CAT
The geoffroy’s cat lives in the higher mountain forests at an altitude of up to 3,300m. Its territories reach from Bolivia to Patagonia. Its fur varies form silver grey to a bright yellow with black spots and a ringed tail.



KODKOD
The kodkod is found from central and southern Chile to western Argentina. This small cat looks very much like the geoffroy’s cat. It usually lives in wooded area but also in more open country with some covers.








PAMPAS CAT


The pampas cat lives in areas from Ecuador to Patagonia. It differs by unusually tapered ears and a long-haired coat. Mostly their coats are coloured reddish with brown spot. It can be found in open country with grassland or scrubby areas or forests or high steppes.

SMALL WILD CATS -- GENERAL




SMALL WILD CAT
The small cats are not as well known as their big relative but they are living in every continent but Australia.  Their hunting techniques are just as perfect as their big brothers.

Small cats are sharing the same ancestry 50 millions years ago.  The cat family evolved into 28 species of small cats and numerous subspecies. They spread across the world exploiting various ecological niches.  Cats, whether big or small, are known as perfect hunters. They track down and ambush or chase their prey.

APPEARANCES

The group of small cats stretches from the African black-footed cat which is smaller than the domestic cat and measures 35 cm to the puma and or mountain lion which reaches up to 2m. Although the puma is as big as a jaguar and bigger than a leopard but it is still belongs to the small cats group.



AFRICAN BLACK-FOOTED CAT 

All small cats are covered in soft fur with darker stripes, spots or mottled patter on a background colour or a yellow or greyish brown and distinctive, usually striped facial markings.  The exceptions are the puma and jaguarundi which have a uniform colour.  They are long tailed and short legged and walk on their toes instead their soles of their feet. Their claws are retractable for the exception of the flat headed cat.  Cats’ faces have beautiful, forward looking, large eyes and pointed ears. They possess sharp eye sights and hearing.       
HABITAT

Most of the small cats are nocturnal. Only a few hunt at dawn and dusk instead in the middle of the night.
The jungle cat is the only one hunting during the day.  Due to their claws they are good climbers but only a few make beds amongst the branches.  They mostly sleep amongst rocky outcrops, hollow trees or in dense undergrowth.   Just some sleep in burrows or in holes in banks.

Cats are marking their territories by defecating along boundaries and scratching the trunks of trees.

Being carnivores, they hunt on all kinds of mammals all depending on their surroundings. The most hunted prey is rodents, reptiles and birds but they also kill larger animals such as deer, moose and small bears.

Many cats eat insects and fish. One species, the fishing cat which has webbed feet and scoops fish out of the water.

FISHING CAT

BREEDING

Cats on a whole are solitary creatures.  They only meet at mating season.  Females come into heat several times a year and looks for a partner. Some pairs stay together for a short while after mating.  At birth time the female is on her own and brings up the kittens by herself.

Gestation can be from about 56 to 96 days all depending on the species and the sizes of the litter are from one to six.  The average is two to four kittens and they are born blind. The mother suckles them for a few weeks during which time their eyes open and start moving. Then she brings them solid food until they are able to come along with her on hunting trips to learn for them to hunt.  The kittens stay with their mother until they are able to fend for themselves which is usually after a few months.